Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2012

Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej co roku organizuje sympozjum pod hasłem „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”. Organizatorem tegorocznej konferencji był Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie.

 

Zalecenia żywieniowe dla niosek towarowych

Jaja są jednym z najbardziej rozpowszechnionych produktów żywnościowych. Stanowią źródło licznych, niezbędnych do życia, składników, wśród których można wymienić: wysoko strawne białka, lipidy, witaminy i składniki mineralne oraz substancje o właściwościach prozdrowotnych. Prowadzone badania dowodzą, że skład jaja, jego wartość odżywcza i właściwości fizykochemiczne są efektem współdziałania czynników genetycznych, głównie pochodzenia kur i szeroko rozumianych czynników środowiskowych, takich jak żywienie.

 

Zawartość grzybów w jajach kurzych

Jaja kurze konsumpcyjne powinny spełniać wymogi żywności zdrowotnie bezpiecznej. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne jaj świadczą o stanie zdrowia niosek, higienie pomieszczeń i jakości produkcji. Wśród szeregu mikroorganizmów występujących na jajach i w ich treści mogą również znajdować się grzyby mikroskopowe (nitkowate) potocznie nazywane pleśniami. Naturalnym środowiskiem ich bytowania jest gleba wraz ze szczątkami rozkładających się roślin i zwierząt.

 

Choroba zielonych mięśni problemem konfiskat poubojowych

Chorobę zielonych mięśni obserwuje się coraz częściej w rzeźniach ubijających kurczęta brojlery, szczególnie mieszańce szybkorosnące. Głównym problemem jest fakt, iż choroba jest całkowicie niewidoczna przyżyciowo, lecz dopiero podczas rozbioru tuszek, co w konsekwencji kończy się konfiskatą mięśnia piersiowego i ogromnymi stratami dla producenta brojlerów.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.