Strefa Drób

Rola fosforanów w żywieniu drobiu

Fosfor jest pierwiastkiem ściśle powiązanym z gospodarką wapniową oraz niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład wielu związków organicznych, m.in fosfolipidów, kwasów nukleinowych, ATP, fosfokreatyn. Uczestniczy m.in w mineralizacji tkanki kostnej (w połączeniu z wapniem przejmuje w tkance kostnej funkcje podporowe) i regulacji równowagi kwasowo-zasadowej – działając na zasadzie systemu buforowego, fosfor reguluje poziom współczynnika pH we krwi, utrzymując go na stałym poziomie. Uczestniczy także w przemianach energetycznych, w reakcjach związanych z metabolizmem węglowodanów, tłuszczów i związków azotowych oraz w transporcie metabolitów przez błony komórkowe. Jego niedobór powoduje utratę apetytu, może być przyczyną anemii, osłabienia mięśni, hamuje wzrost i obniża płodność zwierząt oraz wywołuje takie same objawy chorobowe jakie można zaobserwować przy nieprawidłowym stosunku Ca:P, niedostatku Ca lub braku witaminy D w paszy (stan równowagi pomiędzy jonami wapnia i fosforu regulowany jest przez witaminę D3). W organizmie zwierząt fosfor stanowi blisko 0,7-1%, wapń natomiast 1,33%. Obecność tych pierwiastków zaznacza się szczególnie w kościach, w postaci fosforanu wapnia oraz estrów organicznych.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.