Strefa Drób

Zanieczyszczenie mikroflorą środowiska kurnika w zależności od systemu chowu kur

Henryka Korytkowska  UTP Bydgoszcz

 

Fermy drobiu obok ferm trzody chlewnej można zaliczyć do największych obiektów emitujących zanieczyszczenia zarówno typu chemicznego (gazy), mechanicznego (pyły), jak i biologicznego (mikroorganizmy). W powietrzu pomieszczeń drobiarskich oprócz zanieczyszczeń gazowych, mechanicznych, występują także różne mikroorganizmy. Źródłem drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu kurnika są najczęściej: same ptaki, rozkładająca się ściółka, resztki paszy, pomiot, człowiek, gryzonie lub inne zwierzęta. Drobnoustroje mogą być też wprowadzane do pomieszczeń w procesach wymiany powietrza poprzez kanały wentylacyjne.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.