ALLIVET najlepszy na zimową aurę

Krystian Korzewski  lekarz weterynarii, specjalista chorób drobiu

 

Śnieżyce i mróz za oknem to udręka nie tylko kierowców i drogowców. Hodowcy doskonale wiedzą jak wtedy rosną koszty ogrzewania. Części starszych obiektów w ogóle nie można dogrzać. Ogranicza się wymianę powietrza, a na halach robi się wilgotno. Warto wtedy podać ptakom ALLIVET – znakomicie ogranicza występowanie infekcji układu oddechowego i podnosi odporność – ale nie tylko.

 

 

Siarczki allilowe zawarte w ALLIVECIE posiadają wielokierunkowe działanie. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wspomagające układ krwionośny i odpornościowy, mają działanie ochronne i regenerujące na tkanki wątroby. Stymulują też metabolizm tłuszczów w organizmie.

Działanie bakteriobójcze
Największą zaletą siarczków allilowych jest ich szerokie działanie bakteriobójcze. Wrażliwe bakterie to m.in.: E. Coli, Salmonella sp., Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium czy Camphylobacter sp. Siarczki allilowe niszczą też inne drobnoustroje chorobotwórcze, w tym Mycoplasma sp., grzyby (Candida sp., Trichophyton sp., Microsporum sp., Cryptococcus sp.), a także pasożyty (Cryptosporidium parvum, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Leishmania sp.).
Siarczki allilowe nie niszczą przy tym naturalnej flory przewodu pokarmowego w postaci np. Lactobacillus sp. Mechanizm selektywnego działania polega na tym, że siarczki allilowe nie niszczą jąder komórek drobnoustrojów, lecz działają na ich ściany komórkowe. A ściany komórek drobnoustrojów chorobotwórczych i niechorobotwórczych różnią się budową. Ten sam mechanizm wyjaśnia dlaczego drobnoustroje przez tysiące lat nie uodporniły się na działanie siarczków allilowych. Siarczki allilowe niszczą ściany komórkowe chorobotwórczych bakterii oraz blokują działanie zawartych w tych komórkach enzymów. Zniszczenie komórki polega na zasadzie lizy – wydostania się zawartości komórki do otaczającego ją środowiska. Nie dochodzi w tym procesie do rozpoznania substancji wywołującej dezintegrację komórki przez jej jądro, co uniemożliwia uodpornienie się drobnoustrojów na działanie czosnku.



Działanie przeciwzawałowe
Działanie przeciwzawałowe siarczków allilowych wynika głównie z rozluźniania mięśni gładkich naczyń krwionośnych (co obniża ciśnienie tętnicze), z hamowania syntezy cholesterolu, z przeciwdziałania zlepianiu się płytek krwi i z efektu przeciwzakrzepowego. To działanie chroni przed tzw. nagłą śmiercią sercową, przypisywaną do tej pory jedynie działaniu stresu.


Stymulacja odporności

Zawarte w czosnku substancje prowadzą do wzrostu ilości oraz aktywności substancji i komórek biorących udział w procesach obronnych organizmu, takich jak: leukocyty (w tym granulocyty, monocyty, limfocyty), naturalne komórki cytotoksyczne, makrofagi, lizozym oraz immunoglobuliny – co przekłada się na poprawę odporności swoistej i nieswoistej organizmu.


Działanie przeciwzapalne

Czosnkowe ekstrakty posiadają też działanie przeciwzapalne. Hamują działanie lipoksygenazy i cyklooksygenazy – enzymów odpowiedzialnych za syntezę mediatorów stanu zapalnego (prostaglandyn i tromboksanów). Dodatkowo czosnek zmniejsza aktywność innego istotnego mediatora stanu zapalnego – czynnika TNF-alfa (w badaniach uzyskano spadek aktywności o 41%), a także innych prozapalnych cytokin takich jak: IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 czy IFN-gamma. Jednocześnie czosnek stymuluje produkcję przeciwzapalnej interleukiny 10.


Regeneracja wątroby oraz metabolizm tłuszczów
Czosnek znacząco zwiększa przepływ żółci, co wpływa na poprawę metabolizmu tłuszczów. Dodatkowo jego silne właściwości przeciwutleniające wpływają na stabilność lipidów. Siarczki allilowe podnoszą także poziom glutationu oraz aktywność glutationowych enzymów. Glutation to najważniejsza nieenzymatyczna substancja o właściwościach przeciwutleniających w organizmie. Enzymy glutationowe są odpowiedzialne za neutralizację toksyn. Poza tym czosnek podnosi poziom innych kluczowych enzymów blokujących wolne rodniki, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa. Działanie antyoksydacyjne i detoksykacyjne czosnku ma swój udział w ochronie komórek wątroby oraz w regeneracji jej uszkodzonych tkanek.


Wyniki badań
Na koniec wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki w Balicach. Badania wykazały, że regularne stosowanie płynnego preparatu czosnkowego ALLIVET w hodowli brojlerów wpływa na obniżenie ilości padłych kur. Stado, któremu podawano regularnie ALLIVET zanotowało o 27% mniej upadków niż stado hodowane bez ALLIVETU. Podczas badań klinicznych, sekcyjnych i podczas uboju ptaków zaobserwowano dużo lepszą zdrowotność stada hodowanego z wykorzystaniem ALLIVETU. Świadczy to o korzystnym wpływie ALLIVETU na kształtowanie się odporności u zwierząt. Brojlery wyhodowane z użyciem ALLIVETU wykazywały również tendencję do lepszego umięśnienia, mniejszego otłuszczenia tuszki i zanotowały wyższą o ponad 0,5% wydajność rzeźną. Ocena organoleptyczna pieczonych mięśni kurcząt wskazała na wyższą atrakcyjność tych pochodzących ze stada, u którego stosowano ALLIVET.
Co istotne, w żadnych badaniach nie odnotowano przenikania smaku ani zapachu czosnku do kurzego mięsa i jaj. Wnioski z naszych doświadczeń z ALLIVETEM są takie same.