Oleje rybne w żywieniu trzody chlewnej

Adam Mirowski


W żywieniu zwierząt coraz większą uwagę przywiązuje się do składników odżywczych o właściwościach prozdrowotnych. Jednym z najważniejszych składników diety jest tłuszcz. Stanowi on skoncentrowane źródło energii i wpływa na smakowitość oraz konsystencję paszy. Ponadto może zawierać szereg związków działających prozdrowotnie. Należą do nich między innymi długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, takie jak kwas dokozaheksaenowy (DHA, 22:6n-3) i kwas eikozapentaenowy (EPA, 20:5n-3). Prekursorem tych związków w organizmie jest kwas α-linolenowy (ALA, 18:3n-3). DHA i EPA w największych ilościach występują w olejach rybnych, które budzą duże zainteresowanie w żywieniu zwierząt, właśnie ze względu na wysoką zawartość tych kwasów tłuszczowych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.