Dlaczego należy zachować dobrostan w chlewni?

Artur Mazurowski, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy


Najważniejszym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji żywca wieprzowego, na który rolnik ma wpływ, jest skala produkcji mierzona liczbą utrzymywanych loch i wielkością sprzedawanego żywca z gospodarstwa. Jednocześnie w ciągu ostatnich lat konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na wysoką jakość żywności i sposób jej pozyskania. Chcą aby była produkowana w sposób przyjazny dla środowiska naturalnego i z dbałością o dobrostan zwierząt, który jest niewątpliwie jedną z oznak humanitaryzmu w postępie cywilizacyjnym ludzkości. Dobrostan rozważany od strony etyczno-filozoficznej silnie odwołuje się do empatii dla losu zwierząt użytkowanych przez człowieka. Jego idea wpasowuje się ponadto w koncepcję zrównoważonego rozwoju i retardacji zasobów przyrodniczych. Najistotniejszym czynnikiem w jego kształtowaniu jest człowiek, bezpośrednio związany z obsługą zwierząt, którego obowiązkiem wynikającym z norm etycznych jest ochrona i opieka nad zwierzętami.

Zaloguj się, aby zobaczyć.