Strefa Trzoda

Dobór komponentów rasowych do krzyżowania towarowego świń

Duże, produkujące na eksport firmy kontraktują większość potrzebnego surowca i utrzymują własne fermy, gdzie pod nadzorem zootechników i weterynarzy z dobrego materiału hodowlanego produkowane są pożądane tuczniki. Takiego surowca oczekują też zakłady po zwierzętach kontraktowanych na fermach lub w dużych gospodarstwach trzodowych. Aby zapewnić sobie surowiec, na jaki czekają technolodzy przygotowujący towar dla sieci handlowych czy importerów, zakłady mięsne często oferują rolnikom materiał hodowlany i doradztwo z zakresu żywienia i utrzymania trzody. Niektóre firmy, wzorem przykładów unijnych, stosują produkcję nakładczą: zaopatrują kontrahentów w prosięta do tuczu, paszę, oferują opiekę weterynaryjną i doradztwo, i po kilku miesiącach odbierają gotową partię dobrego żywca.

 

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.