Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 3-4/2012

Dobór komponentów rasowych do krzyżowania towarowego świń

Duże, produkujące na eksport firmy kontraktują większość potrzebnego surowca i utrzymują własne fermy, gdzie pod nadzorem zootechników i weterynarzy z dobrego materiału hodowlanego produkowane są pożądane tuczniki. Takiego surowca oczekują też zakłady po zwierzętach kontraktowanych na fermach lub w dużych gospodarstwach trzodowych. Aby zapewnić sobie surowiec, na jaki czekają technolodzy przygotowujący towar dla sieci handlowych czy importerów, zakłady mięsne często oferują rolnikom materiał hodowlany i doradztwo z zakresu żywienia i utrzymania trzody. Niektóre firmy, wzorem przykładów unijnych, stosują produkcję nakładczą: zaopatrują kontrahentów w prosięta do tuczu, paszę, oferują opiekę weterynaryjną i doradztwo, i po kilku miesiącach odbierają gotową partię dobrego żywca.

 

 

Co to jest flushing?

Krzysztof Karpiesiuk

Produkcja prosiąt wymaga szczególnego podejścia na każdym jej etapie. Częstym zjawiskiem obserwowanym przez rolników jest problem braku rui u loch lub zbyt niska ilość komórek jajowych uwalnianych podczas owulacji. Problemy z rują po odsadzeniu prosiąt mogą być spowodowane między innymi słabą kondycją loch po laktacji. W wielu badaniach zaobserwowano, że problem deficytu energii częściej dotyczy loch pierwiastek niż wieloródek, które są przeważnie w lepszej kondycji i posiadają większe rezerwy energetyczne.

 

Ile kosztuje własna loszka?

To z pozoru proste pytanie przysparza wielu kłopotów hodowcom dlatego, że każdy z nich wie o innym żywieniu loszek niż tuczników, ale czy tak naprawdę, wie ile to kosztuje? Z tym bywa różnie, dlatego chciałbym przybliżyć kalkulację produkcji loszek we własnym gospodarstwie.

 

Tagi: ,

Producenci świń w Azji zmagają się z europejskimi problemami

Phu Son Livestock Company jest jedną z największych ferm trzody chlewnej w Wietnamie. Ma także duży udział w rynku producentów brojlerów kurzych. Posiada własną mieszalnię pasz. Tym ogromnym przedsięwzięciem zarządza Le Van Me. W 2007 miałem po raz pierwszy okazję odwiedzić to ogromne gospodarstwo. Jakże fascynujące było to, co zobaczyłem po 4 latach od mojego ostatniego pobytu. Zmieniło się tutaj prawie wszystko.

 

Mniej amoniaku, większa zdrowotność

Katarzyna Jankowska

W dzisiejszej dobie przemysłowy chów różnych gatunków zwierząt nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne. Zanieczyszczenia przedostające się do atmosfery, a także do środowiska glebowo-wodnego stanowią istotne zagrożenie w momencie utraty kontroli nad warunkami zoohigienicznymi na fermach (głównie wentylacja i temperatura oraz wysoka obsada zwierząt). Producenci jednak dbając o renomę, starają się zapewniać takie warunki chowu, aby nie zagrażały one zdrowiu ludzi (personelowi, mieszkańcom okolicy fermy i wreszcie samym konsumentom mięsa).

 

Robert Burek
Provimi Polska

Jeszcze nie tak dawno uzyskiwanie od lochy w jednym cyklu 11 żywourodzonych prosiąt i 10 prosiąt odsadzanych uważano za dobry i ekonomicznie uzasadniony wynik. W wyniku postępu genetycznego, jaki nastąpił w ostatniej dekadzie możliwą jest produkcja prosiąt w warunkach fermowych na poziomie 13-14 prosiąt żywourodzonych i 12-13 prosiąt odsadzonych. Uzyskanie takich wyników jest możliwe jedynie przy pełnym zabezpieczeniu potrzeb pokarmowych loch we wszystkich fazach cyklu produkcyjnego.

 

Wpływ czynników środowiskowych i żywieniowych na jakość wieprzowiny

Analizując efekty ostatnich dwudziestu lat związanych z doskonaleniem trzody chlewnej, dochodzimy do wniosku, że w krajowej produkcji świń dokonał się spory postęp hodowlany. W znacznym stopniu poprawiono nie tylko stopień umięśnienia zwierząt, ale również tempo dobowych przyrostów, wskaźniki wykorzystania paszy czy cechy związane z rozrodem.

 

Znaczenie inseminacji w hodowli i produkcji trzody chlewnej

Sztuczna inseminacja jest jedną z najstarszych i najszybciej rozwijających się metod biotechnicznych na świecie i w Polsce. Początki inseminacji świń sięgają roku 1931, kiedy to McKenzie po raz pierwszy pozyskał nasienie knura. Rok później Miłowanow przeprowadził pierwsze skuteczne unasiennianie lochy.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.