Obróbka nasion rzepaku a jakość ich wytłoków  

 

Agnieszka Misiura

Lublin

Prowadzone badania w wielu ośrodkach naukowo-badawczych dotyczą głównie wpływu różnych właściwości fizycznych nasion oleistych oraz warunków i terminów ich zbioru, suszenia i przechowywania, na cechy jakościowe i wartość odżywczą tłoczonych i ekstrahowanych olejów. O ile wiedza dotycząca zależności pomiędzy wskaźnikami jakościowymi przeznaczonych do przerobu surowców i ich wpływem na przerób i cechy olejów jest obszernie prezentowana w opracowaniach literaturowych, o tyle wpływ i zakres stosowania procesów obróbki termicznej nasion oleistych obejmuje jedynie opracowania cząstkowe.

Obecnie rzepak przerabiany jest na różne cele w tym na: spożywcze, paszowe, jak również na biopaliwa, a ostatnio nawet na pellety służące do ogrzewania domostw.

Zaloguj się, aby zobaczyć.