Kiedy i dlaczego mogą wystąpić straty prosiąt?

Dorota Bugnacka
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Opłacalność produkcji trzody chlewnej jest warunkowana jej efektywnością. Dla producenta prosiąt oznacza to przede wszystkim dążenie do zwiększenia plenności gospodarczej loch, czyli liczby prosiąt odchowanych do 21. życia w ciągu roku, od jednej lochy. Z kolei, czynnikami decydującymi o plenności gospodarczej są: płodność rzeczywista lochy (ilość żywo urodzonych prosiąt w jednym miocie), częstotliwość oproszeń (ilość urodzonych i odchowanych przez lochę miotów w trakcie roku kalendarzowego) oraz śmiertelność prosiąt w trakcie odchowu przy matce. Należy wyraźnie zaznaczyć, że nawet w stadach o wysokiej płodności loch, zbyt wysoki (powyżej 10%) procent upadków prosiąt decyduje o niskiej opłacalności produkcji. Dodatkowo, jak stwierdzono w badaniach naukowych, przeżywalność prosiąt w okresie od urodzenia do odsadzenia jest cechą o tak niskim współczynniku odziedziczalności (wg różnych źródeł na poziomie 0,04-0,07; Rydhmer 2000), że w zasadzie można przyjąć, że blisko 100% wpływ na wartość tej cechy ma środowisko bytowania zwierząt. Warto zatem przeanalizować przyczyny, które stanowią o upadkach prosiąt oraz wskazać metody ich eliminacji.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.