Właściwe żywienie tuczników gwarantuje szybki wzrost i wysoką mięsność

Leszek Jasińsk, Damian Knecht
Instytut Hodowli Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej,
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Tucznik jest produktem oferowanym przetwórcom i pośrednikom przez wielu polskich rolników. Oczekiwania odbiorców i warunki transakcji to najważniejsze informacje dla producenta świń. Zmiany wymagań ostatniego ogniwa obrotu mięsem czyli konsumentów, spowodowały wzrost zainteresowania odbiorców tucznikami wysokomięsnymi. Cały czas konsekwentnie realizowany jest program poprawy jakości tusz krajowych tuczników. Zalecane są komponenty rasowe gwarantujące wysoką mięsność, zaostrzono kryteria selekcji oraz wprowadzane są nowocześniejsze systemy żywienia. W zakładach mięsnych stosuje się obiektywną ocenę jakości tusz, a zapłata jest uzależniona od jakości dostarczonego żywca.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.