Znaczenie wody w produkcji świń

Krzysztof Karpiesiuk; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie


Bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, niestety często niedocenianym w żywieniu świń, jest woda (o której przypominamy sobie najczęściej w upalne dni). W produkcji świń woda pozostaje najtańszym i najłatwiej dostępnym składnikiem odżywczym. Jest ona niezbędnym i aktywnym składnikiem każdego organizmu. Jest głównym składnikiem ciała, stanowi około 80% masy ciała nowo narodzonych prosiąt (u płodów nawet 97%) i około 55% masy ciała tuczników. Ubytek około 10% wody z organizmu powoduje zaburzenia w jego funkcjonowaniu, a strata powyżej 15% może prowadzić do śmierci zwierzęcia. Niedostateczne pobieranie wody ma szczególnie niekorzystny wpływ na rozwój młodych zwierząt oraz negatywnie wpływa na funkcje rozrodcze i produkcję mleka.

Zaloguj się, aby zobaczyć.