Marka jest kluczem!

Specjalnie dla naszej redakcji, Stuart Lumb, niezależny dziennikarz z Wielkiej Brytanii, odwiedził farmę świń działającą w systemie Outdoor. Oprócz systemu utrzymania innowacyjny jest także pomysł na funkcjonowanie całej firmy.
Przeczytajcie Państwo koniecznie poniższy reportaż.


Stuart Lumb; Wielka Brytania



Gdybym był normalnym producentem świń w Wielkiej Brytanii, rzuciłbym produkcję już 12 lat temu i został kierowcą ciężarówki – mówi Mark Hayward, który wraz z bratem Paulem prowadzi gospodarstwo rolne o wielkości 200 ha, położone w Suffolk, w malowniczej dolinie, 20 mil od Deben, na wschód od Ipswich. – W 1990 sprzedawaliśmy nasze świnie do miejscowej ubojni, okresowo z uwagi na wahania na rynku świń otrzymywaliśmy raz więcej, raz mniej pieniędzy. Zwierzęta utrzymywane były na głębokiej ściółce, co w owym czasie nie było dobrym systemem, gdyż panowała powszechnie dyzenteria, cierpiały i zwierzęta i my. Wówczas zdecydowaliśmy się wyprowadzić świnie z chlewni i zastosowaliśmy wolnościowy system chowu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.