Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2013

Czy dalsza poprawa mięsności tuczników ma sens?

Wanda Milewska,
UWM w Olsztynie

Już w 2000 roku w miesięczniku Trzodza Chlewna ukazał się artykuł napisany przez Gajewczyka pt. „Pęd zmierzający do osiągania wysokiego udziału mięsa w tuszy zaczyna powoli wygasać”. Rozważania autora dotyczyły refleksji po międzynarodowej konferencji, która odbyła się w Pawłowicach. Horst Brandt z Niemiec wygłosił referat, w którym przedstawił obowiązujący w tym kraju system rozliczeń za żywiec. Był on oparty na następujących założeniach: mięsność tucznika -56%, masa ciała po uboju 82-100 kg. Premię za mięsność doliczano tylko do poziomu 58%, gdyż u tuczników bardziej mięsnych stwierdzano częściej przypadki złej jakości żywca.

 

Mieszalnik do pasz na fermie trzody chlewnej

Wojciech Grudzień

W związku z faktem, iż zdecydowana większość producentów trzody chlewnej produkuje paszę we własnym zakresie, to uzasadnione wydaje się poruszenie najważniejszego tematu jakim jest mieszanie komponentów paszowych i w efekcie otrzymanie paszy farmerskiej. Chociaż temat wydawać się może prozaiczny i według niektórych w całości jasny, to w tym artykule zostaną rozpatrzone dosyć niecodzienne kwestie.

 

Strączkowe najlepsze źródło krajowego białka

Karolina Śmiatacz, Grażyna Szymańska, Agnieszka Faligowska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Agronomii

Rozwój każdej z dziedzin nauki prowadzi do ogólnie pojętego postępu, powstania czegoś innowacyjnego, mającego przede wszystkim wywierać pozytywny efekt na naukę i gospodarkę. Należy przypomnieć na wstępie, że nauka to najistotniejszy kulturotwórczy, cywilizacyjny i ekonomiczny czynnik postępu w nowoczesnym świecie. Na przestrzeni lat do owego postępu przyczyniła się między innymi dziedzina nauki jaką jest genetyka, poprzez wykorzystywanie organizmów genetycznie modyfikowanych. Niestety, dzisiaj kwestie związane z GMO nadal budzą wiele kontrowersji i z pewnością stanowią tematykę, która będzie przedmiotem dyskusji nie tylko środowiska naukowego, ale również politycznego i medialnego w ciągu kilku najbliższych lat.

 

Zdrowie układu oddechowego gwarantem optymalnej produkcji

lek. wet. Agnieszka Wilczek-Jagiełło
UP Lublin

Pomimo istotnego postępu w dziedzinie rozpoznawania czynników etiologicznych oraz coraz nowszych i bardziej skutecznych metod profilaktyki i zwalczania chorób układu oddechowego wciąż pozostają one jednym z najtrudniejszych do opanowania problemów w chlewniach, zwłaszcza tych wielkotowarowych.

 

Znaczenie ras: duroc i pietrain w hodowli i produkcji świń w Polsce

Wanda Milewska,
UWM w Olsztynie

Pietrain to rasa wytworzona w Belgii. Uchodzi za najbardziej mięsną świnię na świecie. Po raz pierwszy osobniki tej rasy, jako dar Polonii belgijskiej, sprowadzono do Polski (do Kortowa – w Olsztynie) w 1965 roku. Jednak hodowla w tamtych latach nie powiodła się.

 

Żywienie prosiąt z dodatkiem mączki rybnej

Agnieszka Misiura

Coraz częściej pasze dla trzody chlewnej są uzupełniane dodatkami pochodzenia zwierzęcego, ze względu na niską zawartość składników mineralnych, witamin oraz niską zawartość białka. Mączki rybne od szeregu lat są stosowane w żywieniu trzody chlewnej. W kraju nie produkuje się wystarczającej ilości mączek rybnych, dlatego część z nich musi być importowana. Dużymi producentami takich mączek są: Peru (mączki o bardzo dobrej jakości produkowane z całych i świeżych ryb), Chile, Norwegia, Islandia, Chiny, Tajlandia, USA, Japonia i Dania. Światowa produkcja roczna to ponad 6,3 mln ton mączek rybnych.

 

Afrykański pomór świń (African swine fever – ASF)

Henryk Maciołek
SITR O/Piotrków Trybunalski

Jest to choroba zakaźna i zaraźliwa trzody chlewnej, o przebiegu klinicznym ostrym, a zmiany anatomo-patologiczne są podobne do ostrej postaci pomoru klasycznego świń. ASF charakteryzuje się dużą śmiertelnością. Choroba wywoływana jest przez wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV), który jest jedynym przedstawicielem rodziny wirusów ASF-like.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.