Strefa Trzoda

Żywienie świń na mokro, czyli z czym to się je…?

Wojciech Grudzień
Zbójno

 

W tradycyjnym ujmowaniu żywienia trzody chlewnej jak i innych gatunków zwierząt nacisk w szczególności jest kładziony na to, by zwierzę było żywione w możliwie jak najbardziej fizjologiczny sposób tj. adekwatnie do swych potrzeb i specyfiki trawienia, ale z jednoczesnym maksymalnym wykorzystaniem możliwości wzrostowych zwierząt oraz minimalnym rozwojem chorób tła żywieniowego. Tak jak ludzie świnie są zwierzętami wszystkożernymi, tzn. cechują się bardzo specyficznym i jednocześnie bogatym garniturem enzymatycznym, co umożliwia stosunkowo dobre trawienie pasz zwierzęcych oraz roślinnych. Żywienie na mokro, co występuje u ludzi jako normalna dieta w postaci np. zup itd. w połączeniu z optymalną temperaturą paszy przyczynia się do lepszego i zdrowszego rozwoju zwierząt.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.