Strefa Trzoda

Enzymy paszowe minimalizują zużycie paszy

Rodian Pawłowski
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej
UWM Olsztyn

 

W obecnej sytuacji rynkowej opłacalność produkcji zależy od wielu czynników. Nie tylko ceny skupu zwierząt rzeźnych, ale także ceny pasz, paliw, energii, usług weterynaryjnych mają znaczący wpływ na to czy nasz bilans zysków i strat wyjdzie dodatni czy ujemny. Hodowcy, jak i producenci trzody chlewnej szukają metod na ograniczenie kosztów począwszy od odchowu prosiąt, poprzez utrzymanie loch, a na produkcji tuczników kończąc.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.