Strefa Trzoda

Dobór zwierząt do rozrodu - uzyskać efekt heterozji

Damian Knecht, Kamil Duziński
Instytut Hodowli Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej,
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Dobrej jakości tucznik powinien odziedziczyć po rodzicach predyspozycje do szybkiego wzrostu i dobrego wykorzystania paszy. Takiego surowca oczekują zakłady przetwórcze po zwierzętach kontraktowanych z producentami. Aby zapewnić sobie surowiec, na jaki czekają technolodzy przygotowujący towar dla sieci handlowych czy importerów, zakłady mięsne często oferują rolnikom materiał hodowlany i doradztwo z zakresu żywienia i utrzymania trzody. Niektórzy odbiorcy zaopatrują kontrahentów w prosięta do tuczu, paszę, oferują kompleksową opiekę weterynaryjną i doradztwo, i po zakończeniu tuczu odbierają gotową partię dobrego żywca.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.