Rola substancji zapachowych w paszach dla różnych grup trzody chlewnej

Rodian Pawłowski
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Wysoka wiedza z zakresu produkcji oraz rozwój przemysłu paszowego pozwalają na prowadzenie żywienia trzody chlewnej w sposób kompleksowy. Brane pod uwagę są nie tylko potrzeby pokarmowe, czy aspekty ekonomiczne, ale również potrzeby wynikające z fizjologii i behawioru świń. Ponadto intensyfikacja rolnictwa i przejście z żywienia paszami gospodarskimi na żywienie mieszankami pełnoporcjowymi spowodowało, iż dawka pokarmowa dla świń stała się mniej „atrakcyjna”. Zwracając uwagę na te czynniki producenci pasz oferują szeroką gamę dodatków paszowych, wśród których wyróżnić można dodatki aromatyczno-smakowe. Idea zastosowania wcześniej wymienionych dodatków bazuje na wykorzystaniu dwóch najlepiej rozwiniętych u świń zmysłów – węchu i smaku.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.