Strefa Trzoda

Wpływ ziół w żywieniu świń na jakość sensoryczną mięsa

Wanda Milewska, UWM w Olsztynie


Na jakość sensoryczną mięsa składa się wiele cech, przede wszystkim należy wymienić takie jak: barwa, zapach, kruchość i soczystość. Decydują one o przydatności mięsa do bezpośredniego spożycia a także i do przerobu. Mięso wieprzowe charakteryzuje się zwykle jasnoróżową barwą, posiada przyjemny zapach, jest kruche i soczyste oraz łatwe do przyrządzenia. Jednak na jego jakość wpływa bardzo wiele różnych czynników, m.in. rasa i płeć, żywienie, warunki utrzymania oraz obrót przed- i poubojowy. Najlepsze mięso pozyskuje się od świń ras krajowych, żywionych paszami tradycyjnymi, utrzymywanych w warunkach zgodnych z dobrostanem oraz właściwie traktowanych w drodze z chlewni do rzeźni, przed i w czasie uboju a później mięso musi być również właściwie przechowywane zanim trafi do konsumenta.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy