Mieszanki paszowe dla prosiąt

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie


Prosięta dzielimy na ssące (obecnie najczęściej do 28. dnia życia) oraz odsadzone (do 1,5 miesiąca życia). Prosięta jako najmłodsza grupa świń są najbardziej wymagające, a jednocześnie najbardziej wrażliwe na wpływy zewnętrzne. Dotyczy to zarówno środowiska (temperatura, wilgotność, higiena), jak i żywienia. Mleko lochy, jeśli jest go pod dostatkiem, w pełni zaspokaja potrzeby pokarmowe prosiąt ssących. Ich organizm jest w stanie wytwarzać wtedy jedynie laktazę, enzym niezbędny do trawienia laktozy (rys. 1.). Aby produkować inne enzymy prosięta muszą zacząć pobierać pasze stałe. W związku z tym zaleca się rozpoczęcie dokarmiania prosiąt od 2. tygodnia ich życia. Prosięta w tym wieku nie wytwarzają jeszcze enzymów trawiących składniki pokarmowe pasz pochodzenia roślinnego toteż jest to dla nich jednocześnie tzw. trening enzymatyczny.

Zaloguj się, aby zobaczyć.