Strefa Trzoda

Techniczne i żywieniowe metody minimalizacji stresu cieplnego u świń

Katarzyna Łagowska; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce



Wysokie temperatury panujące późną wiosną oraz latem powodują przekroczenie komfortu cieplnego u trzody chlewnej. Prowadzi to do wystąpienia u zwierząt zjawiska hipertermii, nazywanego inaczej stresem cieplnym. Ma ono swoje odzwierciedlenie w obniżonym dobrostanie zwierząt oraz spadku ich wyników tuczu i rozrodu. Problemy związane ze stresem cieplnym w znacznie większym stopniu dotykają osobników ze stada podstawowego oraz tuczników. W znacznie mniejszej mierze dotyczą prosiąt i warchlaków, które dobrze tolerują wysokie temperatury.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.