Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2016

UPAŁY negatywny wpływ na organizm zwierzęcy

Rodian Pawłowski; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn



Jednym z wielu czynników zoohigienicznych wpływających na jakość produkcji zwierzęcej jest temperatura. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka jej wartość w pomieszczeniach inwentarskich wpływa na pogorszenie parametrów użytkowych znajdujących się w nich zwierząt. Dlatego zawsze powinniśmy dążyć do zapewnienia charakterystycznych dla poszczególnych gatunków i grup produkcyjnych zakresów temperatur, które spełniają ich potrzeby bytowe i produkcyjne.

Prebiotyki – niezbędne składnik i prawidłowego żywienia

Elwira Fiedorowicz-Szatkowska; Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, UWM w Olsztynie



Do 1 stycznia 2006 roku w Polsce, powszechnie stosowanymi dodatkami paszowymi w żywieniu zwierząt gospodarskich były antybiotykowe stymulatory wzrostu (ASW), wykorzystywane głównie w celu uzyskania korzyści ekonomicznych w zakresie poprawy wydajności zwierząt i obniżenia kosztów leczenia. Jednakże stosowanie antybiotyków jako dodatków paszowych jest obecnie całkowicie zabronione. Zakaz ten został wprowadzony ze względu na ochronę zdrowia człowieka, gdyż pochodzące od zwierząt antybiotykoodporne bakterie w zetknięciu z florą bakteryjną człowieka, mogą wywoływać trudno leczące się zakażenia i choroby. Dlatego na przestrzeni ostatnich lat, coraz więcej uwagi poświęca się alternatywnym stymulatorom wzrostu, które jednocześnie będą pozytywnie wpływać na produkcyjność i zdrowie zwierząt, a zarazem będą bezpieczne dla konsumenta. Do takich dodatków można zaliczyć prebiotyki, będące źródłem pokarmu dla probiotyków.

Eubiotyki nowa generacja dodatków paszowych dla świń

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka; Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Z ekonomicznego i hodowlanego punktu widzenia interesującym celem dla hodowców byłoby zwiększenie przyszłej wydajności i produkcyjności świń, co pośrednio można osiągnąć przez odpowiednie żywienie i zapewnienie właściwych warunków środowiskowych. Jednakże wraz ze wzrostem produkcyjności obserwuje się pogorszenie zdrowotności zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.