Technologie ogrzewania chlewni

Rodian Pawłowski; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn



Wśród elementów mikroklimatu, na który w warunkach produkcji trzody chlewnej powinniśmy zwracać szczególną uwagę jest oczywiście temperatura. O koniecznościach i możliwościach zapewnienia jej właściwego poziomu w okresie letnim mogliśmy zapoznać się już we wcześniejszych numerach – tym razem skupimy się nad rozwiązaniami technologicznymi, które pomogą nam dogrzać pomieszczenia, w związku ze zbliżająca się jesienią, o której dają nam znać coraz chłodniejsze dni. Już nasi dziadkowie zaobserwowali pewne pogodowe zjawiska związane z pierwszymi chłodami starając się je zawrzeć w przysłowiach, które jak wiemy są mądrością narodu. W ten sposób jednymi z najbardziej popularnych są chociażby: „Od Świętej Anki zimne wieczory i poranki” czy „Święta Hanna – to już jesienna panna”. Dlatego już w drugiej połowie lata warto pomyśleć o najlepszych rozwiązaniach, które pozwolą na zapewnienie komfortu termicznego utrzymywanym przez nas zwierzętom. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.