Mini kompendium na temat stanu sztucznego unasieniania trzody chlewnej i jakości nasienia knura, część 1

Magdalena Czubaszek; Katedra Genetyki i Hodowli Koni, Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach



Nieustannie zwiększające się zapotrzebowanie ludności, wynikające z jej znacznego wzrostu, powoduje konieczność intensyfikacji wszelkiej produkcji, nie tylko roślinnej, ale także i zwierzęcej. W związku z tym, zarówno naukowcy, jak i osoby zajmujące się chowem i hodowlą zwierząt, zostali poniekąd zmuszeni do podjęcia działań mających na celu podniesienie efektywności produkcji gatunków, od których pozyskiwane są produkty. Do czynników mających wpływ na wynik procesu produkcji należy również rozród, a mianowicie w przypadku trzody chlewnej jest to ilość wyprodukowanych tuczników od jednej lochy w ciągu roku.

Zaloguj się, aby zobaczyć.