Strefa Trzoda

Cholesterol w mięsie wieprzowym

Katarzyna Łagowska; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce



Ograniczenie spożycia wieprzowiny od lat budzi szereg kontrowersji. Niegdyś wieprzowina uważana była za mięso tłuste i bogate w cholesterol, któremu przypisywało się zwiększenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Pogląd ten uległ jednak w ciągu ostatnich lat radykalnym zmianom. Obecna na rynku wieprzowina jest produktem, którego wartość odżywcza zbliżona jest do innych gatunków mięs, a zawartość cholesterolu jest znacznie niższa niż do tej pory sądzono.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.