Strefa Trzoda

Skażenie surowców paszowych mikotoksynami

Marcin Różewicz; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce



Do związków o nazwie mikotoksyny (gr. mycos – grzyb, łac. toxicum – trucizna) zalicza się wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych. Zanieczyszczenie surowców paszowych mikotoksynami wynika z porażenia chorobami grzybowymi w trakcie wzrostu rośliny lub w czasie magazynowania: ziarna zbóż, nasion oleistych oraz produktów z nich przetworzonych. Jeden surowiec może być skażony nawet kilkoma rodzajami mikotoksyn.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.