Ziarno zbóż w żywieniu trzody chlewnej

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise, Włochy, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Nasi przodkowie przez trzydzieści tysięcy lat zajmowali się łowiectwem oraz zbieractwem. Wśród zbieranych roślin przeznaczonych do spożycia znajdowały się dzikie zboża, którymi żywił się już australopitek. Około 8 tysięcy lat przed naszą erą, czyli po zakończeniu ostatniej epoki lodowcowej, na Bliskim Wschodzie zaczęło rozwijać się rolnictwo. Zawierające duże ilości węglowodanów dziko rosnące zboża stały się pierwszymi uprawianymi roślinami. Następnie uprawiano pszenicę, jęczmień i owies. W Afryce zaczęto uprawiać sorgo, w Azji ryż, a w Nowym Świecie kukurydzę. Także w obecnych czasach zboża i produkty zbożowe są głównym źródłem pokarmu zarówno dla ludzi jak i wielu gatunków zwierząt. Zboża należą do pierwszoplanowych komponentów mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej.

Zaloguj się, aby zobaczyć.