Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 3-4/2017

Do czego służą i na co wpływają wskaźniki produkcyjne FCR i FI?

Rodian Pawłowski; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn




Jednym z najważniejszych elementów wpływających na ekonomikę produkcji zwierzęcej jest żywienie. Według wyliczeń ceny paszy stanowią 70%, a w sytuacji niekorzystnej koniunktury na rynku paszowym nawet 80% wszystkich kosztów ponoszonych na utrzymanie zwierząt i pozyskiwanie od nich surowców.

Współpraca z Cedrob S.A. w zakresie hodowli trzody chlewnej

Elwira Fiedorowicz-Szatkowska



Grupa Cedrob S. A., firma o 100% polskim kapitale, po objęciu pakietu większościowego akcji Gobarto S.A. – dawniej Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA, stała się wiodącym producentem trzody chlewnej w Polsce. Z powodu zwiększającego się zapotrzebowania na mięso wieprzowe, spółka rozpoczęła współpracę z hodowcami trzody chlewnej w nowej formie.

Ziarno zbóż w żywieniu trzody chlewnej

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise, Włochy, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Nasi przodkowie przez trzydzieści tysięcy lat zajmowali się łowiectwem oraz zbieractwem. Wśród zbieranych roślin przeznaczonych do spożycia znajdowały się dzikie zboża, którymi żywił się już australopitek. Około 8 tysięcy lat przed naszą erą, czyli po zakończeniu ostatniej epoki lodowcowej, na Bliskim Wschodzie zaczęło rozwijać się rolnictwo. Zawierające duże ilości węglowodanów dziko rosnące zboża stały się pierwszymi uprawianymi roślinami. Następnie uprawiano pszenicę, jęczmień i owies. W Afryce zaczęto uprawiać sorgo, w Azji ryż, a w Nowym Świecie kukurydzę. Także w obecnych czasach zboża i produkty zbożowe są głównym źródłem pokarmu zarówno dla ludzi jak i wielu gatunków zwierząt. Zboża należą do pierwszoplanowych komponentów mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej.

Źródło białka w żywieniu trzody chlewnej

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise, Włochy



Warunkiem racjonalnego żywienia trzody chlewnej oraz uzyskiwania pożądanych efektów produkcyjnych jest przygotowanie dla każdej grupy technologicznej odpowiednich jakościowo i ilościowo pasz. Pokrycie zapotrzebowania świń na składniki pokarmowe dla zaspokojenia potrzeb bytowych i produkcyjnych jest największą pozycją kosztową w produkcji żywca wieprzowego, dlatego też maksymalizacja efektów w postaci przyrostu mięsa stanowi w szerokiej produkcji jeden z najważniejszych problemów. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.