Nowe odmiany żyta w żywieniu świń

Anita Zaworska; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez GUS w ostatnim sezonie, tj. w 2016 roku, zbiory podstawowych zbóż wraz z mieszankami zbożowymi wyniosły 26,1 mln ton i były o 5% wyższe w relacji do roku 2015, tj. o 1,3 mln ton. W krajowej produkcji dominują zboża ozime –przede wszystkim – pszenica i pszenżyto. Wśród wszystkich wyprodukowanych zbóż w 2016 roku, ziarno żyta stanowiło 11%, w stosunku do poprzednich zestawień wzrosło ono aż o 40%. Największy udział w zasiewach zbóż gatunek ten ma w woj. łódzkim, lubuskim, wielkopolskim i mazowieckim. Pomimo swojej pozycji w strukturze upraw zbożowych, niewiele uwagi przywiązywało się dotychczas do prawidłowego wykorzystania żyta w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Obecnie żyto jako pasza dla świń z roku na rok cieszy się wśród hodowców coraz większym powodzeniem.

Zaloguj się, aby zobaczyć.