Strefa Trzoda

Mięso wieprzowe w diecie człowieka fakty i mity

Jessica Stawicka; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Mięso odgrywa dużą rolę w diecie człowieka, a składa się na to bogactwo wielu składników odżywczych, w tym pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i witaminy A, C, D, E oraz mikroelementy takie jak selen, żelazo i cynk (Kołodziej-Skalska i in. 2016). Bogactwo tych składników pokarmowych świadczy o wysokiej wartości odżywczej, czyli zdolności dostarczania organizmowi tych związków odżywczych w produkcie (Świderski i in. 2010). Spożycie mięsa wiąże się z potrzebą pokrycia zapotrzebowania na pełnowartościowe białko zwierzęce, które jest nieodzowne dla naszego organizmu, aby zapewnić jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie (Nowicki i Nowicka 2007).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.