Najczęstsze błędy w bilansowaniu i przygotowaniu mieszanek pełnoporcjowych

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn



Racjonalne żywienie jest podstawą opłacalności produkcji trzody chlewnej. To właśnie żywienie jest traktowane jako najważniejszy czynnik środowiskowy wpływający na efektywność produkcji, a jednocześnie stanowiący około 70-75% jej kosztów. A zatem, niezbędne jest kierowanie się prawidłowymi założeniami w trakcie bilansowania i skarmiania mieszanek paszowych dla świń. W tym miejscu należy podkreślić, że bardzo istotna jest tu umiejętność łączenia dwóch rozbieżnych, jak mogłoby się wydawać, potrzeb. Z jednej strony – należy bowiem zapewnić jak najlepsze pokrycie zapotrzebowania pokarmowego zwierzęcia, z drugiej zaś – starać się ograniczyć koszty żywienia do możliwego minimum. Spełnienie tylko jednego z tych wymogów nigdy nie zapewni dobrego poziomu produkcji.

Zaloguj się, aby zobaczyć.