Strefa Trzoda

Tlenek cynku - co możne wyniknąć z zakazu jego stosowania?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło



Cynk (Zn) to minerał, pierwiastek śladowy pełniący wiele funkcji biologicznych – jest on bowiem aktywatorem licznych enzymów szlaku metabolicznego. Cynku nie powinno więc zabraknąć w diecie zwierząt. W przypadku trzody chlewnej jego ilość dodawana do pasz nie powinna jednak przekraczać 150 ppm. Skąd takie ograniczenia? Nie można zapominać, że cynk jest także metalem ciężkim i stosowany w nadmiarze może kumulować się w organizmie, ale również w środowisku, wywołując efekt toksyczny.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.