Żywienie w ostatniej fazie tuczu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Podstawowym celem produkcji żywca wieprzowego jest uzyskanie dobrej jakości tusz charakteryzujących się wysoką zawartością mięsa odznaczającego się wysokimi walorami odżywczymi, technologicznymi oraz kulinarnymi. Producenci dążą również do tego, aby osiągnąć jak największą różnicę pomiędzy wartością sprzedaży a poniesionymi kosztami wytworzenia 1 kg żywca. Cel ten jest możliwy do osiągnięcia dzięki odpowiedniemu żywieniu, które nie należy do najtańszych. Otóż koszty produkcji trzody chlewnej to w głównej mierze koszty żywienia. Specjaliści oszacowali, że stanowią one 70% kosztów ogółem, które hodowca ponosi w trakcie produkcji. Dlatego każdy błąd w tej kwestii przyczynia się do spadku opłacalności hodowli świń. Aby w pełni wykorzystać możliwości genetyczne współcześnie hodowanych świń należy dostarczyć im optymalnej jakości paszy zadawanej i przechowywanej we właściwy sposób.

Zaloguj się, aby zobaczyć.