Strefa Trzoda

Odzysk ciepła w chlewni

Przemysław Marek; Instytut Technologiczno Przyrodniczy, Poznań



Nowoczesny chów trzody chlewnej opiera się na zachowaniu warunków dobrostanowych zwierząt z jednoczesnym uwzględnieniem warunków ekonomicznych. Zamknięcie budynków inwentarskich na wpływy środowiska zewnętrznego daje większą kontrolę nad przebiegiem chowu zwierząt, jednak wymaga zapewnienia wewnątrz optymalnych warunków środowiskowych w zakresie temperatury i wilgotności powietrza, jego prawidłowego składu chemicznego, czy też dobrej jakości podłoża. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technicznym sterowanie warunkami mikroklimatycznymi w budynku nie stanowi już trudności, jednak zapewnienie ich optymalizacji związane jest ze zużywaniem energii.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.