Strefa Trzoda

Naturalne substancje antybakteryjne

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Nakłady ponoszone na profilaktykę i leczenie zwierząt w produkcji trzody chlewnej mogą stanowić znaczącą pozycję w ogólnym bilansie wydatków. Zwłaszcza w dobie rosnącej koncentracji produkcji, która sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób, a także biorąc pod uwagę, że obecnie wykorzystywane w produkcji rasy i linie świń są zwierzętami o obniżonej odporności i zwiększonej wrażliwości na czynniki chorobotwórcze, należy zwrócić szczególną uwagę na profilaktykę. Stanowi ona oczywiście stały koszt w produkcji, ale w tym wypadku należy przypomnieć złotą zasadę, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.