Stres cieplny metody zapobiegania

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej – WMODR Olsztyn

 

Lato, a wraz z nim fale upałów, które coraz częściej goszczą w naszej szerokości geograficznej, nie tylko ludziom dają się we znaki. Rolnik, prowadzący produkcję zwierzęcą musi trzymać rękę na pulsie, szczególnie w zakresie utrzymania właściwych warunków środowiska wewnątrz budynków inwentarskich, w których ta produkcja jest prowadzona. Prawdę powiedziawszy to problem utrzymania właściwego mikroklimatu dotyczy całego roku i wszystkich jego okresów, ale już tak się przyjęło, że o parametrze temperatury i konsekwencjach jakie zbyt duże jego przekroczenie ze sobą niesie przypomina się w okresach letnich. Konsekwencje, które w wyniku zbyt wysokich temperatur pogarszają dobrostan zwierząt, jak również zaburzają proces produkcji są efektem stresu cieplnego.

Zaloguj się, aby zobaczyć.