Strefa Trzoda

Kanibalizm u świń – przyczyny, skutki, zapobieganie

Marek Babicz, Monika Szymczuk; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Kanibalizm to zaburzenie behawioralne, które najczęściej pojawia się u świń rosnących (warchlaki, tuczniki). Jest skutkiem braku możliwości adaptacji organizmu do określonych warunków chowu. Obecnie zjawisko to występuje przede wszystkim w intensywnej produkcji trzody chlewnej. Mając na uwadze fakt, że w tuczu osobniki utrzymywane są w kojcach grupowych, kanibalizm może stanowić poważny problem, gdyż zwierzęta naśladując się rozprzestrzeniają to anormalne zachowanie.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.