Białka zwierzęce w żywieniu trzody chlewnej

Wioletta Biel; Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych, Pracownia Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

Zapotrzebowanie na surowce wysokobiałkowe w Polsce systematycznie rośnie. W żywieniu zwierząt gospodarskich trzeba stosować pasze z wysoką zawartością białka, o odpowiednim składzie aminokwasowym, o wysokiej przyswajalności i smakowitości oraz wolne od substancji antyżywieniowych. Dawniej różnego rodzaju mączki, np.: mięsno-kostne, mięsne, kostne, z krwi, ze skór stanowiły ważne źródło wartościowego białka w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wystąpienie epidemii gąbczastej encefalopatii bydła (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy, BSE) spowodowało wprowadzenie szeregu aktów prawnych mających na celu ograniczenie stosowania przetworzonego białka zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Zaloguj się, aby zobaczyć.