Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2020

Jak osiągać efektywność terapii lekami podawanymi w wodzie do picia? Część III – jakość wody w kontekście optymalizacji terapii lekami podawanymi w wodzie do picia

lek. wet. Ad Bakx

 

Skuteczność terapii lekami podawanymi w wodzie do picia zależy od jakości wody, konstrukcji systemu pojenia oraz od jakości samego produktu i jego formulacji. W poprzedniej części został omówiony wpływ jakości wody na sukces lub niepowodzenie terapii lekami podawanymi w wodzie do pica, natomiast w poniższym artykule uwagę skupiono na konstrukcji systemów pojenia, która jest równie ważna. System pojenia musi być odpowiednio zaprojektowany, skonstruowany i utrzymywany, aby mieć pewność, że zwierzęta otrzymują odpowiednią ilość wody, a leki rozpuszczane w wodzie są prawidłowo podawane.

PRRS — jedna z najważniejszych chorób świń na świecie

Katarzyna Podgórska; Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy, Puławy

 

Zespół rozrodczo-oddechowy (PRRS) jest wirusową chorobą świń powodującą zaburzenia reprodukcyjne u loch oraz objawy oddechowe. Pomimo intensywnych badań prowadzonych od ponad 20 lat, PRRS pozostaje chorobą o ogromnym znaczeniu ekonomicznym i występuje endemicznie w niemal wszystkich krajach produkujących trzodę chlewną. Tylko w USA straty na tle PRRS ocenia się na około 664 mln dolarów rocznie.

Czynniki warunkujące opłacalność produkcji świń

Krzysztof Karpiesiuk; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie

 

W Polsce ze względu na przyzwyczajenia i upodobania kulinarne oraz opłacalność produkcji świń w porównaniu z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, wieprzowina stanowi podstawowy rodzaj produkowanego i spożywanego mięsa. Stan taki prawdopodobnie utrzymywał będzie się jeszcze długo.

Proekologiczne systemy chowu świń

Karolina Szulc; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

O ekologii w rolnictwie mówi się obecnie dużo, natomiast niewiele osób wie, że w naszym kraju ta forma gospodarowania jest znana od lat 30. XX wieku, kiedy była nazywana metodą biodynamiczną. W Polsce, podobnie jak na całym świecie ekologiczne rolnictwo rozwija się ciągle, o czym świadczy zarówno zwiększająca się liczba producentów ekologicznych, jak i powierzchnia upraw objętych tym sposobem gospodarowania.

Każde prosię na wagę złota

Dagmara Telus, Robert Burek; Dr Burek Service

 

Programy hodowlane poszczególnych ras świń zakładają użytkowanie loch charakteryzujących się dobrym instynktem macierzyńskim, rodzących żywotne prosięta o wysokiej masie ciała, które w przyszłości będą wykazywać szybkie tempo wzrostu i wysoką wydajność rzeźną w dniu uboju.

Płodność potencjalna i rzeczywista loch

Marek Babicz, Kinga Kropiwiec-Domańska; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Użytkowość rozpłodowa loch, obok wartości tucznej i rzeźnej ich potomstwa stanowi podstawę efektywności produkcji trzody chlewnej. W dużej mierze decyduje również o opłacalności chowu świń, jakkolwiek w tym przypadku głównymi czynnikami są koszty pasz i cena żywca wieprzowego lub surowca rzeźnego.

Wodne systemy ochładzania w chlewni jako sposób na ograniczanie stresu cieplnego

Przemysław Marek

 

Utrzymywanie optymalnych warunków dobrostanowych stanowi podstawę w przemysłowym chowie trzody. Zwierzęta zadbane i przebywające w korzystnym dla nich środowisku, rzadziej chorują, lepiej się rozwijają oraz uzyskują oczekiwane wyniki produkcyjne.

Stres u loch i metody zapobiegania jego występowaniu

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Stres odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu każdego organizmu żywego. Działający krótko i nie przekraczający jego zdolności adaptacyjnych, mobilizuje organizm do lepszego funkcjonowania. Jednakże, stres długotrwały, trwający okresowo ale o wysokim natężeniu lub też krótkotrwały ale pochodzący z kilku różnych źródeł – bardzo często przekracza siły organizmu i powoduje zakłócenia w jego funkcjonowaniu. W przypadku produkcji trzody chlewnej, oznacza to wzrost śmiertelności w odchowie prosiąt i warchlaków, spadek przyrostów i pogorszenie wykorzystania paszy u tuczników, zaburzenia w rozrodzie u zwierząt stada podstawowego. Wynikiem działania stresu na organizm jest także spadek odporności u zwierząt i wzrost zachorowalności w stadzie. Oznacza to także wzrost podatności na czynniki warunkowo chorobotwórcze. Wszystkie wymienione tu skutki stresu są jednocześnie jego wskaźnikami w produkcji.

Jak zapobiegać procesowi narastania lekooporności bakterii?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Antybiotykooporność to niewrażliwość bakterii na określone leki przeciwbakteryjne. Antybiotykooporność nie jest pojęciem nowym, które wyłoniło się w ostatnim czasie. Wiedzieliśmy wszakże od dawna o tzw. oporności naturalnej, a więc takiej gdy chociażby określona budowa komórki bakteryjnej wykluczała skuteczność działania wybranej grupy leków przeciwbakteryjnych. Jeżeli zaś mówimy o antybiotykoodporności nabytej, to zaczęła się ona pojawiać w momencie wprowadzenia antybiotyków do masowego lecznictwa ludzi i zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.