Strefa Trzoda

Genotyp i żywienie świń czynniki wpływające na wyniki produkcyjne

Karolina Szulc

 

Świnia domowa, w przeciwieństwie do innych gatunków zwierząt gospodarskich, jest zwierzęciem użytkowanym tylko w jednym kierunku – kierunku rzeźnym. Nie oznacza to jednak, że doskonalenie trzody chlewnej ogranicza się jedynie do cech tucznych (np. tempa przyrostów dobowych, zużycia paszy na kilogram przyrostu) i rzeźnych (np. wydajności rzeźnej, mięsności, grubości słoniny, masy wyrębów podstawowych). Bardzo ważnymi cechami są te związane z rozrodem, w tym wiek pierwszego oproszenia, liczba prosiąt urodzonych i odchowanych z miotu, liczba sutek i długość okresu międzymiotu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.