Strefa Trzoda

Aktualna sytuacja związana z chorobą Aujeszkyego

Katarzyna Podgórska; Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Chorób Świń, Puławy

 

Choroba Aujeszkyego należy do jednej z najbardziej istotnych pod względem ekonomicznym chorób trzody chlewnej na świecie. Świnie i dziki stanowią jedyny naturalny rezerwuar wirusa choroby Aujeszkyego, jednak może on zakażać, ze skutkiem śmiertelnym, większość gatunków ssaków. Straty w produkcji trzody chlewnej związane są z obniżeniem produkcyjności stad, ale także ograniczeniami w obrocie trzodą chlewną. Pośrednio choroba generuje także ogromne koszty związane z realizacją programów eradykacji i wypłatą odszkodowań. Część krajów UE osiągnęła już sukces w eliminacji tej choroby, szereg innych prowadzi krajowe programy zwalczania w celu jej eradykacji. Polska znajduje się w końcowym etapie realizacji programu zwalczania choroby Aujeszkyego, który zakłada całkowite uwolnienie terytorium kraju do końca roku 2020.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.