Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2020

O ASF, uboju na własny użytek i nowych metodach profilaktyki zdrowia świń

Katarzyna Markowska

 

15 stycznia 2020 roku w Gościńcu Działyńskim, zajeździe zlokalizowanym w powiecie golubsko-dobrzyńskim, w gminie Zbójno odbyło się otwarte szkolenie dla producentów trzody chlewnej. Jego organizatorem był GABINET WETERYNARYJNY GRUDWET. Dotyczyło ono zagadnień związanych z bioasekuracją, afrykańskim pomorem świń, nowymi przepisami dotyczącymi uboju zwierząt na własny użytek oraz sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego. Omawiano nowe metody leczenia i zapobiegania chorobom świń. Zainteresowani mogli dowiedzieć się więcej na temat rolniczych ubezpieczeń oraz kredytów na rozwój gospodarstwa.

Jaki materiał genetyczny wybrać do naszej chlewni?

Marek Babicz, Damian Zarajczyk, Karol Gomółka; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Na opłacalność produkcji tuczników wpływa nie tylko cena rynkowa wytworzonego surowca rzeźnego, ale przede wszystkim wartość hodowlana stada rodzicielskiego, decydująca o wartości użytkowej materiału do tuczu. Warto pamiętać, że te określenia mają różny wymiar i praktyczne zastosowanie. Wartość użytkowa świń jest mierzona poziomem cech rozpłodowych, tucznych i rzeźnych, czyli parametrów o dużym znaczeniu gospodarczym. Natomiast wartość hodowlana jest to uwarunkowana genetycznie zdolność loch i knurów do przekazywania tych cech potomstwu [Dz. U. 2007 nr 133 poz. 921 z późn. zm.]. Stąd też często jest określana jako wartość genetyczna. Należy podkreślić, że od wielkości tego parametru zależy uzyskanie wysokiej efektywności stada reprodukcyjnego i materiału do tuczu.

Polagra Premiery podsumowanie

Międzynarodowe Targi Rolnicze Polagra Premiery z liczbą prawie 30 000 uczestników, prezentacją prawie 400 marek oraz 150 absolutnych nowości produktowych przypieczętowało swoje miejsce wśród najważniejszych wydarzeń branży rolniczej w Polsce. Premiery, wiedza i biznes – tak w skrócie można podsumować zakończone w niedzielę Międzynarodowe Targi Rolnicze Polagra Premiery. Profesjonaliści z branży spotkali się w Poznaniu po raz ósmy.

Oświetlenie w chlewni – nowoczesne i energooszczędne

Marta Łabaj

 

Prawidłowe oświetlenie w chlewni ma ogromny wpływ na uzyskiwane wyniki produkcyjne. Nieodpowiednio dobrane natężenie światła oraz długość dnia świetlnego negatywnie odbijają się na procesie produkcji, często powodując zaburzenia w reprodukcji trzody. Światło stymuluje aktywność życiową i procesy fizjologiczne zachodzące w organizmach istot żywych. Odgrywa znaczącą rolę w dojrzewaniu płciowym i rozrodzie, zwiększa pobieranie paszy oraz zużycie tlenu, co w konsekwencji poprawia funkcjonowanie układu oddechowego i pokarmowego. Z kolei oświetlenie zbyt jaskrawe jest dla zwierząt męczące i może powodować agresję.

Biegunki u prosiąt

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Biegunki często bywają następstwem wirusowych chorób przewodu pokarmowego, będąc ważną przyczyną strat w produkcji zwierzęcej.

Tucz kontraktowy za i przeciw

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej – WMODR Olsztyn

 

Podejmowany w tym numerze temat tuczu kontraktowego jest rzeczą bardzo trudną i budzącą wiele kontrowersji w całej branży rolnej związanej z produkcją trzody chlewnej. Nim jednak zmierzymy się z tym tematem, warto spróbować zdefiniować pojęcie tuczu kontraktowego.

Program azotanowy. Co muszą wiedzieć producenci trzody chlewnej?

Przemysław Marek

 

W oparciu o nowelizację ustawy „Prawo wodne” (Dz. U. z 2017 r. poz. 1566) z 2017 roku, opracowano „Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”, który został ogłoszony Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 5 czerwca 2018 roku (Dz. U. poz. 1339). Tzw. Program azotanowy obejmuje większość gospodarstw rolnych i dotyczy wszystkich działań związanych z gospodarką nawozową.

Koncentrat białka sojowego: wydajne źródło białka w żywieniu zwierząt

Dr Daulat Khan; Technical Marketing Manager, CJ Europe GmbH

 

Śruta sojowa jest numerem jeden wśród roślinnych źródeł białka używanych w żywieniu zwierząt na całym świecie. W 2017-2018 do produkcji pasz zużyto 233,6 mln ton śruty sojowej. Popularność tego surowca wynika ze zbalansowanego profilu aminokwasowego i wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych takich jak lizyna, metionina i treonina.

Mykotoksyny obniżają odporność zwierząt, a także ograniczają skuteczność przeprowadzanych szczepień

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

W ciągu ostatnich lat, w pismach branży rolniczej ukazały się liczne teksty opisujące negatywny wpływ mykotoksyn na zdrowie zwierząt. Większość hodowców z pewnością jest więc świadoma, że mykotoksyny, a więc wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych mogą prowadzić do zmian w obrębie przewodu pokarmowego i biegunek, zaburzeń gospodarki hormonalnej i problemów ze skutecznym kryciem loch, a także do toksycznego uszkodzenia najważniejszych narządów miąższowych – wątroby i nerek. Niestety, wciąż zbyt mało uwagi poświęca się mykotoksynom jako czynnikom upośledzającym odporność zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy