Strefa Trzoda

Surowce paszowe stosowane w żywieniu trzody chlewnej

Dorota Bugnacka; UWM Olsztyn, Katedra Hodowli Trzody Chlewnej

 

Żywienie jest jednym z najistotniejszych czynników środowiskowych wpływających na wyniki w produkcji trzody chlewnej. Przyjmuje się, że stanowi ono 70-75% kosztów produkcji jednostkowej. Z tego względu jest to czynnik mogący w znaczącym stopniu generować straty lub oszczędności w produkcji. Prawidłowo zbilansowane żywienie jest podstawą wysokiej efektywności użytkowania rozpłodowego i zdrowotności loch i knurów. Z kolei tempo wzrostu i wykorzystanie paszy przez prosięta, warchlaki i tuczniki są cechami decydującymi o efektywności produkcji trzody chlewnej czyli o generowanych zyskach lub ponoszonych przez producenta stratach.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.