Strefa Trzoda

Mykotoksyny obniżają odporność zwierząt, a także ograniczają skuteczność przeprowadzanych szczepień

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

W ciągu ostatnich lat, w pismach branży rolniczej ukazały się liczne teksty opisujące negatywny wpływ mykotoksyn na zdrowie zwierząt. Większość hodowców z pewnością jest więc świadoma, że mykotoksyny, a więc wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych mogą prowadzić do zmian w obrębie przewodu pokarmowego i biegunek, zaburzeń gospodarki hormonalnej i problemów ze skutecznym kryciem loch, a także do toksycznego uszkodzenia najważniejszych narządów miąższowych – wątroby i nerek. Niestety, wciąż zbyt mało uwagi poświęca się mykotoksynom jako czynnikom upośledzającym odporność zwierząt.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.