Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 11-12/2020

2020 to rok wyjątkowej NIEPEWNOŚCI Wspierajmy się nawzajem w biznesie!

Izabela Kielczyk; Psycholog biznesu, psychoterapeuta i trener ludzi biznesu, Współwłaściciel i  Dyrektor Generalny Bellako Sp. z .o.o. producenta oryginalnych mieszanek przypraw dla przemysłu spożywczego i gastronomii, www.bellako.com.pl, www.izabelakielczyk.pl

 

Mówi się, że zmienność rynku to charakterystyczna cecha branży hodowców trzody chlewnej. Ale rok 2020 był wyjątkowo zmienny i trudny dla tego sektora. Wzloty i upadki w tym roku odczuwalne były szczególnie dotkliwie, a grudzień przynosi pogłębioną niepewność.

Czy na podstawie wyników z pierwszego cyklu możemy szacować produktywność lochy?

Robert Burek; Dr Burek Service

 

Remont stada jest jednym z poważniejszych wydatków związanych z produkcją. W aktualnej sytuacji rynkowej, kiedy ceny żywca spadły do najniższego poziomu od marca 2019 r. musimy dążyć do jak najbardziej racjonalnych zakupów środków do produkcji rolnej.

Gnojowica w produkcji trzody chlewnej – przechowywanie, zagospodarowanie, neutralizacja odorów

Przemysław Marek

 

Podczas intensywnej produkcji trzody chlewnej w bezściółkowych systemach utrzymania, jako produkt uboczny wytwarzane są znaczne ilości gnojowicy, którą należy w odpowiedni sposób przechowywać, a następnie zagospodarować. Skutki nieprawidłowości w tym zakresie są wielopoziomowe.

Zarządzanie dużą fermą – wyzwania

Beata Sinkiewicz, Dariusz Witczak

 

W obecnej sytuacji, w której się znajdujemy, produkcja trzody chlewnej jest ogromnym wyzwaniem. Brak stabilizacji rynku cenowego, ciągła huśtawka cen żywca, zagrożenia związane z ASF i innymi chorobami, jak również brak pewności co do pozyskania wykwalifikowanego personelu, sprawiają że producenci nie mogą czuć się pewnie. Dlatego im większa ferma, tym większe ryzyko i więcej wyzwań przed hodowcą. Ludzkość w XXI wieku nie zrezygnuje jednak ze spożywania wieprzowiny i to jest motorem do działania dla hodowców.

EFEKTYWNOŚĆ DUŃSKIEJ GENETYKI

Marek Wróbel; A-one Denmark, Area Manager

 

Duński materiał genetyczny świń jest znaną i docenianą marką na całym świecie. Trafia on z niezależnych duńskich stad hodowlanych do producentów trzody chlewnej w kraju, jak i za granicą zarówno w postaci nasienia knurów do inseminacji, loszek hodowlanych jak i zarodowych. Od ponad stu lat duński system hodowli przyczynia się do rozwoju branży trzody chlewnej. Dziś duńska genetyka świń to profesjonalny i zaawansowany technologicznie przemysł.

Jeden kredyt, wiele możliwości

BNP Paribas

 

Tylko do końca roku rolnicy i przetwórcy rolno-spożywczy mogą ubiegać się o kredyty obrotowe z gwarancją FGR i dopłatą BGK na preferencyjnych warunkach. Warto skorzystać, bo profitów jest sporo.

Równowaga mikroflory jelitowej świń i jej wpływ na zdrowie i produkcyjność zwierząt

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Przewód pokarmowy ssaków zasiedlony jest przez niezliczone ilości mikroorganizmów. Mikroorganizmy wraz z ich genami nazywamy mikrobiomem. Łatwiej zobrazować wielość mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym, gdy powie się, że informacja genetyczna kodowana genami tychże mikroorganizmów 140-krotnie przekracza informacje zawarte w ludzkim genomie. Dzisiaj wiemy, że drobnoustroje obecne w jelitach pełnią szereg funkcji, w tym wspomagają funkcje układu odpornościowego, a także wpływają na metabolizm organizmu, zapewniając tym samym stan homeostazy (równowagi) fizjologicznej organizmu.

Pasze rzepakowe i inne bobowate w mieszankach dla rosnących świń

Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, †Andrzej Rutkowski; Katedra Żywienia Zwierząt, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Poszukiwanie możliwości ograniczenia importu poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS), stworzyło konieczność prowadzenia badań nad poznaniem granicznych udziałów krajowych pasz białkowych (KŹBR) dla współczesnych nowoczesnych genotypów zwierząt gospodarskich. W związku z tym zapotrzebowanie na surowce wysokobiałkowe w Polsce od kilku lat charakteryzuje się systematycznym wzrostem. Ponadto zwiększone zapotrzebowanie jest konsekwencją wzrostu w naszym kraju produkcji zwierzęcej oraz postępującymi procesami intensyfikacji produkcji, hodowli oraz chowu trzody chlewnej, a także trendami i zmianami technologii w systemie żywienia.

Składniki bioaktywne w paszach dla świń

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Dążeniem produkcji wielkotowarowej jest osiągnięcie jak najwyższych efektów produkcyjnych, a tym samym podniesienie poziomu jej opłacalności. Zysk płynący z produkcji jest wypadkową wielu czynników m.in. dbałości o miejsce bytowania zwierząt (optymalizacja parametrów zoohigienicznych), prawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa dla zróżnicowanych grup technologicznych zwierząt (dotyczy to wszystkich gatunków uwzględnionych w produkcji wielkotowarowej), a także fachowa opieka weterynaryjna. Efektem optymalizacji warunków jest znaczne podwyższenie odporności organizmu zwierząt, głównie w odpowiedzi na stres, a tym samym podwyższenie statusu zdrowotnego stada.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.