Pasze rzepakowe i inne bobowate w mieszankach dla rosnących świń

Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, †Andrzej Rutkowski; Katedra Żywienia Zwierząt, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Poszukiwanie możliwości ograniczenia importu poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS), stworzyło konieczność prowadzenia badań nad poznaniem granicznych udziałów krajowych pasz białkowych (KŹBR) dla współczesnych nowoczesnych genotypów zwierząt gospodarskich. W związku z tym zapotrzebowanie na surowce wysokobiałkowe w Polsce od kilku lat charakteryzuje się systematycznym wzrostem. Ponadto zwiększone zapotrzebowanie jest konsekwencją wzrostu w naszym kraju produkcji zwierzęcej oraz postępującymi procesami intensyfikacji produkcji, hodowli oraz chowu trzody chlewnej, a także trendami i zmianami technologii w systemie żywienia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.