Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 3-4/2021

HTCH 3 4.2021 okl

W numerze:

*Aktualności branżowe: Rozmaitości - ceny PL, ceny UE, handel 2019/2020, ceny pasze

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online

 

  1. Dlaczego czynniki antyżywieniowe mają znaczenie dla zdrowia prosiąt? Diego Navarro
  2. Surowce paszowe obniżające koszty produkcji mieszanek dla trzody chlewnej Dorota Bugnacka
  3. Efektywność stosowania mieszanek rzepakowo-sojowych w testach wdrożeniowych u rolników indywidualnych Anita Zaworska-Zakrzewska, P. Forszpaniak, M. Krzysztofiak, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, †Andrzej Rutkowski
  4. Surowce ekstrudowane w żywieniu trzody chlewnej Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska
  5. Wykorzystanie maślanu wapnia w żywieniu trzody chlewnej Damian Konkol, Mariusz Korczyński, Marcin Gumowski
  6. Redukcja antybiotyków u świń Oliwia Duszyńska-Stolarska
  7. Produkcja zdrowych i silnych prosiąt Beata Sinkiewicz, Dariusz Witczak
  8. Ograniczanie emisji amoniaku w przemysłowym chowie trzody chlewnej w nawiązaniu do zaleceń BAT Przemysław Marek
  9. Struktura pogłowia i stad w Polsce Marcin Sońta
  10. Aktualna sytuacja na rynku świń w Polsce Rodian Pawłowski
  11. Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Europie Marek Wróbel
  12. Efekt heterozji w krzyżowaniu towarowym świń Marek Babicz, Damian Zarajczyk
  13. Behawior świń i możliwości jego wykorzystania w chowie przemysłowym Jacek Nowicki

 

Wyposażenie chlewni*
Tuczniki - ceny skupu netto*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online

Kup ten numer - 13 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Behawior świń i możliwości jego wykorzystania w chowie przemysłowym

Jacek Nowicki; Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

W produkcji trzody chlewnej zagadnienia związane z zachowaniem świń często nie są doceniane, przesuwane na dalszy plan ustępując żywieniu czy trosce o dobór optymalnej genetyki. Tymczasem problematyka dotycząca odchowu prosiąt, systemów utrzymania świń jest tylko z pozoru niezwiązana z ich zachowaniem.

Efekt heterozji w krzyżowaniu towarowym świń

Marek Babicz, Damian Zarajczyk; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Efekt heterozji – to korzystne zjawisko występujące u świń mieszańców, które przejawia się ich wyższą żywotnością oraz wartością użytkową w porównaniu do zwierząt czystorasowych.

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Europie

Marek Wróbel; A-one Denmark, Area Manager

 

Na rynku trzody chlewnej w Danii obecnie obserwuje się brak stabilizacji. W najbliższych miesiącach duńscy producenci materiału hodowlanego, warchlaków oraz tuczników muszą być przygotowani na silne wahania cen. Tę sytuację tłumaczy się skutkami pandemii Covid-19, wpływem występowania ASF w Europie i Azji oraz chęcią odbudowy chińskiej produkcji trzody chlewnej.

Aktualna sytuacja na rynku świń w Polsce

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Śledząc nagłówki prasy branżowej nie sposób ominąć alarmujących informacje dotyczących sytuacji krajowych gospodarstw produkujących trzodę chlewną. Czy rzeczywiście jest aż tak źle i stoimy na skraju przepaści?

Struktura pogłowia i stad w Polsce

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW

 

Pogłowie trzody chlewnej w ostatnim czasie ulega dynamicznym zmianom, na które wpływ ma wiele czynników krajowych, jak również międzynarodowych. Zmiany te mają także wpływ na strukturę pogłowia oraz strukturę stad świń utrzymywanych w Polsce.

Ograniczanie emisji amoniaku w przemysłowym chowie trzody chlewnej w nawiązaniu do zaleceń BAT

Przemysław Marek

 

Amoniak jest jednym z najbardziej zasadowych zanieczyszczeń gazowych w atmosferze, a jego największym źródłem emisji, z ponad 90% jest produkcja rolnicza. Gaz ten powstaje głównie w trakcie rozpadu i utleniania mocznika, ale również podczas stosowania nawozów sztucznych. Globalna emisja amoniaku zauważalnie rośnie rok do roku i problem ten został zauważony także w aspekcie ustawodawczym.

Produkcja zdrowych i silnych prosiąt

Beata Sinkiewicz, Dariusz Witczak 

 

Zaczynając produkcję prosiąt musimy zastanowić się, w którym kierunku nasza produkcja ma zmierzać. Hodowla zarodowa może zajmować się doskonaleniem czystych ras (linie mateczne) oraz produkcją mieszańców (np. tuczniki). W tym artykule skupimy się na tucznikach i omówimy najważniejsze aspekty związane z produkcją prosiąt.

Redukcja antybiotyków u świń

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Zakaz stosowania antybiotykowych oraz stymulatorów wzrostu w paszach został nałożony na hodowców we wszystkich krajach Unii Europejskiej. W Polsce zakaz ten obowiązuje od stycznia 2006 r. Wielu badaczy restrykcje tę uznaje za w pełni uzasadnioną. Natomiast brak stosowania tych substancji stwarza konieczność zastąpienia ich innymi składnikami.

Wykorzystanie maślanu wapnia w żywieniu trzody chlewnej

Damian Konkol*, Mariusz Korczyński, Marcin Gumowski; Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Chełmońskiego 38C, 51-630 Wrocław

*Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Wprowadzenie w Unii Europejskiej zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu zmusiło hodowców oraz naukowców do poszukiwania substancji alternatywnych, wśród których wymienić można między innymi probiotyki, prebiotyki, fitoncydy oraz kwasy organiczne (Korczyński i Opaliński 2012, Khan i Iqbal 2016).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.