Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2021

HTCH 7 82021

W numerze:

*Aktualności branżowe: Rozmaitości - ceny PL, ceny UE, handel 2019/2020, handel I-VIII 2021, ceny pasze

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online

 

  1. Ocena wysokobiałkowych pasz ekstrudowanych w mieszankach dla świń na podstawie wyników krajowych badań Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka
  2. Mikrobiom jelit świń Marcin Sońta, Miranda Sońta
  3. Aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej Rodian Pawłowski
  4. Znowu trudno na europejskich rynkach Marek Wróbel
  5. Jak wzmocnić odporność prosiąt? Oliwia Duszyńska-Stolarska
  6. Niska masa urodzeniowa prosiąt — i co dalej? Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  7. Stres u świń — rodzaje, przyczyny, skutki, zapobieganie Marek Babicz, Magdalena Moczulska
  8. Tucznik na słomie Marcin Sońta
  9. Sektorowe ogrzewanie chlewni Przemysław Marek
  10. ASF - Jak dostać odszkodowanie? Przemysław Lech
  11. Duńskie firmy rolnicze zaprezentują się wspólnie na tegorocznych targach Agro Show Marek Wróbel
  12. Dezynfekcja termiczna jako sposób zapobiegania rozprzestrzenianiu się ASF dr inż. Marcin Sompoliński, mgr inż. Mikołaj Łuc, mgr inż. Joanna Buss, mgr inż. Łukasz Tomaszewski

 

 

Producenci pasz dla trzody chlewnej*
Wyposażenie chlewni*
Tuczniki - ceny skupu netto*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

Kup ten numer - 13 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Dezynfekcja termiczna jako sposób zapobiegania rozprzestrzenianiu się ASF

dr inż. Marcin Sompoliński, mgr inż. Mikołaj Łuc, mgr inż. Joanna Buss, mgr inż. Łukasz Tomaszewski

 

Pomimo tego że wirus ASF (afrykański pomór świń) pochodzi od dzików, za najczęstszą przyczynę przedostawania się wirusa do stad świń uznaje się czynnik ludzki (1). Czynnik wywołujący ASF w większości przypadków zostaje przywleczony do chlewni wraz w wprowadzeniem do obiektów zwierząt będących w okresie inkubacji wirusa, a także wraz z zanieczyszczonymi wirusem pojazdami, sprzętami i ubraniami ludzi (2).

Duńskie firmy rolnicze zaprezentują się wspólnie na tegorocznych targach Agro Show

Marek Wróbel; A-one Denmark, Dyrektor eksportu

 

Firmy z branży rolniczej zaprezentują duńskie rozwiązania w produkcji trzody chlewnej na targach AGRO SHOW w dniach 23-26 września 2021 r.

ASF - Jak dostać odszkodowanie?

24Przemysław Lech; adwokat

 

Afrykański Pomór Świń czyli ASF to prawdziwa zmora hodowców trzody. Muszą oni bardzo uważać na obowiązek prawidłowej identyfikacji i oznakowania swoich zwierząt gdyż między innymi z tego powodu Inspekcja Weterynaryjna może odmówić wypłaty odszkodowania. Co zrobić, gdy tak się stanie? Jakie mamy szanse na odzyskanie odszkodowania?

Sektorowe ogrzewanie chlewni

Przemysław Marek

 

Czasy, gdy chlewnie były nieogrzewanymi pomieszczeniami, o bardzo wysokim stężeniu wilgoci minęły. Obecnie nowoczesne obiekty, w których prowadzi się intensywny chów są wyposażone w systemy ogrzewania i wentylacji. A powód tego jest prosty, wszelkie nakłady ponoszone na zapewnienie zwierzętom optymalnego mikroklimatu zwracają się, ponieważ dobrostan jest warunkiem uzyskania oczekiwanych wyników produkcyjnych. W nieogrzewanych obiektach, świnie częściej chorują, pobierają więcej paszy i wolniej rosną. To się po prostu nie opłaca.

Tucznik na słomie

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW

 

Słoma była od zawsze wykorzystywana jako materiał ściółkowy w utrzymaniu zwierząt gospodarskich, w tym trzody chlewnej. W literaturze tematu znajdziemy bardzo dużo prac na temat zalet i wad tego materiału ściółkowego oraz wpływu na dobrostan zwierząt. W wyniku zmian w systemach utrzymania trzody chlewnej, słoma została wyparta z budynków na korzyść utrzymania na ruszcie czy też posadzce betonowej. W artykule postaram się opisać wady i zalety oraz korzyści dla zwierząt, ale także zagrożenia.

Stres u świń — rodzaje, przyczyny, skutki, zapobieganie

Marek Babicz, Magdalena Moczulska; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Stres u świń jest zjawiskiem niepożądanym na każdym etapie hodowli i chowu. Negatywnie oddziałuje zarówno na zdrowie zwierząt, jak też na ich produkcyjność, szczególnie w odniesieniu do rozrodu, przyrostów oraz jakości tuszy i mięsa.

Niska masa urodzeniowa prosiąt — i co dalej?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Pierwsze 24 godziny z życia prosiąt wydają się być kluczowe dla ich dalszego przeżycia. Te pierwsze godziny wydają się być szczególnie istotne dla prosiąt słabych, co nie zawsze należy utożsamiać z prosiętami o najniższej wadze urodzeniowej. Prosięta określane jako słabsze powinno się otaczać większą opieką, ściśle monitorować warunki odchowu i warunki higieniczne. Dbałość o każde prosię, nawet to najsłabsze pozwoli uzyskiwać wysokie wyniki w produkcji prosiąt.

Jak wzmocnić odporność prosiąt?

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W żywieniu zwierząt poza koniecznością dostarczenia odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej istotnym jest również wzbogacanie pasz o dodatki poprawiające ich metaboliczno-zdrowotny status. Żywienie jest jednym z najistotniejszych aspektów wpływających na stan zdrowia.

Znowu trudno na europejskich rynkach

Marek Wróbel; A-one Denmark, Dyrektor eksportu

 

Sytuacja na europejskim rynku trzody chlewnej jest trudna. Zarówno producenci trzody chlewnej jak i w zakłady ubojowo-przetwórcze mają wiele obaw. Z uwagi na ograniczenie importu mięsa przez Chiny, z krajów takich jak np. Hiszpania, pojawiło się więcej mięsa na rynku europejskim, co z kolei odzwierciedla się w spadkach cen żywca.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.