Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 9-10/2021

HTCH 9 10.2021

W numerze:

*Aktualności branżowe: Ogniska ASF u świń w Polsce, Przypadki ASF u dzików, Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce, Ceny skupu trzody chlewnej w krajach UE, Handel mięsem wieprzowym, Handel żywymi świniami, Ceny materiałów paszowych, 

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online

 

  1. Podsumowanie zrównoważonego rozwoju Agri Plus
  2. Z myślą o trzodzie... Agrolok
  3. Mikotoksyny - problem ciągle aktualny Oliwia Duszyńska-Stolarska
  4. Odporność loch, a zdrowie prosiąt Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  5. Remont stada trzody chlewnej Dorota Bugnacka
  6. Wczesna zamieralność zarodków Marcin Sońta, Miranda Sońta
  7. Grypa świń  Marcin Sońta, Miranda Sońta
  8. Fotowoltaika w gospodarstwie rolnym - dotacje, ulgi, dofinansowania Anna Wodzińska, Robert Szulc
  9. Ekonomiczne znaczenie gryzoni Joanna Żebrowska, Weronika Mucha, Dorota Witkowska
  10. Sytuacja na duńskim rynku trzody chlewnej Marek Wróbel
  11. Rasy rodzime świń w Polsce i ich produkcyjność Marek Babicz, Kinga Kropiwiec-Domańska, Magdalena Szyndler-Nędza

 

 

Producenci pasz dla trzody chlewnej*
Wyposażenie chlewni*
Tuczniki - ceny skupu netto*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

Kup ten numer - 13 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Rasy rodzime świń w Polsce i ich produkcyjność

Marek Babicz, Kinga Kropiwiec-Domańska; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Magdalena Szyndler-Nędza; Instytut Zootechniki PIB w Krakowie

 

Według definicji słowo „rodzime” oznacza element właściwy danemu narodowi, krajowi lub miejscu. Analogiczną zasadę można przyjąć w odniesieniu do rodzimych typów, ras, odmian i linii zwierząt gospodarskich. Przyjmuje się, że rodzime rasy świń często określane jako regionalne, to populacje wytworzone na danym obszarze lub w regionie, więc w przypadku gdy obejmuje on swoim zasięgiem więcej niż jedno państwo nie muszą one dotyczyć tylko jednego kraju. Jednakże aktualnie, dla zwiększenia rozpoznawalności i konkurencyjności rasę wiąże się raczej z danym państwem a to oznacza, że stosuje się nazwę „lokalna”.

Sytuacja na duńskim rynku trzody chlewnej

Marek Wróbel; A-one Denmark, Dyrektor eksportu

 

Dania to mały obszarowo kraj o dużej koncentracji produkcji trzody chlewnej. Produkcja trzody chlewnej i mięsa wieprzowego jest istotną gałęzią gospodarki w Danii już od ponad 100 lat, zarówno pod względem zatrudnienia w tym sektorze produkcji rolnej, jak i możliwości eksportowych. Wartość eksportu żywych świń i mięsa wieprzowego odpowiada 4% całkowitego eksportu Danii. Tak duży eksport stawia Danię w czołówce największych eksporterów mięsa wieprzowego na świecie. Jednak w ostatnich tygodniach producenci prosiąt nie mają powodów do zadowolenia.

Ekonomiczne znaczenie gryzoni

Joanna Żebrowska, Weronika Mucha, Dorota Witkowska; Koło Naukowe Pasjonatów Higieny i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska

 

Skuteczne zabezpieczenie fermy drobiu przed gryzoniami stanowi jeden z podstawowych elementów szeroko pojętej prewencji oraz bioasekuracji. Ogromne znaczenie odgrywają tu działania profilaktyczne, czyli zapewnienie gryzonioszczelności obiektów oraz dbałość o higienę i porządek w obrębie fermy. Ze względu na specyfikę budynków, w których utrzymuje się drób, całkowite ich zabezpieczenie przed wnikaniem szczurów i myszy jest bardzo trudne, a często niemożliwe. Dlatego też przygotowując obiekt do zasiedlenia przez ptaki, a także w trakcie trwania cyklu produkcyjnego, należy pamiętać nie tylko o dezynfekcji oraz dezynsekcji, ale również o deratyzacji.

Fotowoltaika w gospodarstwie rolnym - dotacje, ulgi, dofinansowania

Anna Wodzińska, Robert Szulc

 

Odnawialne Źródła Energii to takie źródła, które same się odnawiają, nie podlegają lokalnym deficytom, a  dzięki naturalnym procesom ulegają odtworzeniu, dlatego możliwe jest korzystanie z nich bez obaw o przyszły ich niedobór. W poniższym artykule wyjaśnimy w jaki sposób można wykorzystać słońce – naturalne źródło energii w gospodarstwie rolnym i domowym.

Grypa świń

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta

 

Grypa świń jest ostrą, zakaźną i zaraźliwą chorobą, przebiegającą z wysoką gorączką, posmutnieniem, kaszlem, dusznością oraz wyciekiem z oczu i nosa. Choroba obejmuje w ciągu 1-2 dni całe stado, trwa około 5 dni po czym następuje zdrowienie zwierząt. Śmiertelność jest niska i wynosi około 1-4%.

Wczesna zamieralność zarodków

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta

Wskaźnikiem efektywności produkcji jest plenność loch. Przyczyny obniżonej plenności loch mogą być bardzo różnorodne. Za jedną z ważniejszych uważa się zamieralność zarodków i płodów. Warto zauważyć, że zamieranie zarodków niekoniecznie musi być związane ze zmianami chorobowymi układu rozrodczego lub zaburzeniami czynnościowymi. Często jest ono skutkiem działania różnorodnych czynników powodujących u prośnych loch stres, wśród których wymienić należy niewłaściwe warunki środowiskowe, nieprawidłowe żywienie i złe obchodzenie się z lochami tuż po pokryciu.

Remont stada trzody chlewnej

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

W każdym stadzie podstawowym w chlewni towarowej należy prowadzić rozsądną pracę w zakresie oceny wyników produkcyjnych zwierząt. Pozwala to wyeliminować pochopne brakowanie loch i knurów, np. po pojedynczych epizodach obniżenia produkcyjności (typu jeden mało liczny miot u lochy bez analizy przyczyn), a także zachować prawidłową strukturę stada. Tym samym, prowadzić prawidłowy jego remont.

Odporność loch, a zdrowie prosiąt

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Zdrowie loch jest decydującym czynnikiem dla uzyskania w pełni możliwości reprodukcyjnych stada oraz żywotnych i zdrowych prosiąt. Prosięta rodzą zupełnie bezbronne wobec patogenów obecnych w środowisku. Co prawda, układ odpornościowy prosiąt zaczyna rozwijać się już we wczesnym okresie życia płodowego, a po porodzie oseski są zdolne do odpowiedzi immunologicznej, to jednak pozbawione są niezbędnych do natychmiastowej obrony organizmu przeciwciał. Łożysko loch ma bowiem budowę uniemożliwiającą przechodzenie przeciwciał z krwi matki do krwi płodu.

Mikotoksyny - problem ciągle aktualny

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Jednym z czynników pogarszających efekty tuczu oraz możliwości rozrodcze świń są mikotoksyny. Pomimo dostępu do nowoczesnych technologii problem zatrucia mikotoksynami jest nadal aktualny. Mikotoksyny stanowią realne zagrożenie dla zdrowia i życia trzody chlewnej.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.