Rola witamin w żywieniu świń – cz. 1

Artur Mazurowski

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

 

Witaminy należą do grupy substancji biologicznie czynnych ich zapotrzebowanie, w prawidłowym wzroście i rozwoju organizmu, jest śladowe lecz nieodzowne. Wchodzą w skład enzymów oraz regulują wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych.

Organizm zwierzęcy sam nie może syntetyzować witamin, więc są one dostarczane wraz z paszą. Należy więc klasyfikować je jako niezbędne do życia mikroskładniki pokarmowe. Każda witamina pełni swoistą dla siebie rolę, która to nie może być pełniona przez inne witaminy. Niedobór witamin w paszy lub występujące zaburzenia ich wchłaniania prowadzą do awitaminozy (całkowity brak witamin w organizmie) lub hipowitaminozy (częściowy niedobór). Z kolei nadmiar witamin określany jest mianem hiperwitaminozy. Brak odpowiedniej ilości witamin w dawce pokarmowej może doprowadzić do chorób, dysfunkcji organizmu a także uszkodzeń na poziomie DNA (Tab. 1).

Zaloguj się, aby zobaczyć.